‘Vrienden Maken’ artikel in De Telegraaf

Vrienden maken met Daphne Deckers

Eigenlijk was Daphne Deckers (54) met de research voor een historische roman bezig. Maar toen ze op een nacht droomde dat ze een boek schreef met als titel ‘Vrienden Maken’,  zette ze dat plan in de ijskast.

“Ik heb dit verhaal letterlijk gedroomd,” vertelt ze. “Op een dag ontmoeten Lev en Levi elkaar. Levi zoekt een vriend. Samen proberen ze een vriend te maken van zand, maar die spoelt uit elkaar. Een kleurrijke vriend van bladeren waait uit elkaar. Dan maken ze er één van takken, want een vriend moet ook buigzaam en sterk zijn. Maar die vliegt in brand. Een vriend moet ook sterk zijn, dus maken ze er één van steen. Die heeft geen warm hart. In het boek praten Lev en Levi over wat een vriend zou moeten of kunnen zijn en ondertussen worden ze zelf vrienden zonder dat ze het doorhebben.” Deckers moest dus tegen haar uitgever zeggen dat de historische roman er niet zou komen, maar dat ze iets anders had bedacht. “Gelukkig zeiden ze: ‘wat een mooi verhaal, dat gaan we doen.’ Je zou het een filosofisch prentenboek kunnen noemen; de illustraties zijn van kunstenaar Joey Holthaus. We hebben er echt samen aan gewerkt en zijn er het afgelopen half jaar non stop mee bezig geweest.”

Volgens Deckers kan geen mens zonder vrienden. Haar allerbeste vriendin Nicole kent ze bijvoorbeeld al sinds de middelbare school. Hun 35-jarige jubileum gaan ze binnenkort samen vieren. “Mijn vrienden vormen samen een mooi palet van mijn leven. Ik heb vrienden uit mijn schooltijd, uit de tijd dat ik model was, uit de tijd dat ik veel voor tv deed, maar ik ben ook bevriend met ouders van vriendjes van mijn kinderen. Als ik dan jarig ben en ik zie al deze mensen bij elkaar staan, maakt me dat echt gelukkig.” De energie van groepen vrouwen bij elkaar kan Deckers sowieso erg waarderen. “Vorig jaar ging een vriendin van mij trouwen. Ze heeft toen voor haar Bachelorette een weekend een boerderij gehuurd. Dat was geweldig, al die vrouwen bij elkaar. We hebben samen gekookt, ‘Wie is de Mol’ gespeeld en het zo ontzettend leuk met elkaar gehad. Alle vriendinnen gingen één voor één vertellen wat de bruid in spe voor hen betekende. Er werden veel tranen weggepinkt, want het is zo mooi om dat soort verhalen te horen. Zeg vandaag nog wat je vrienden voor je betekenen, wacht niet tot op een begrafenis!” Volgens Deckers is het júist belangrijk om te investeren in vriendschappen als je wat ouder wordt en de kinderen de deur uit zijn. “Je kunt natuurlijk alles met je man samen doen, maar het is ook gezond om andere interesses te hebben. Je hebt ook stellen die alles samendoen met andere stellen, maar zo’n man heb ik niet. Dat is meer een eigenheimer. En voor mij hoeft dat ook niet.” Overigens gelooft Deckers meer in kwaliteit dan in kwantiteit. “Je hebt mensen die zich altijd omringen met grote groepen vrienden. Die gaan dan bijvoorbeeld met hele grote groepen op vakantie. Maar ik heb liever een paar hechte vriendschappen dan een heleboel oppervlakkige. Ik vind het juist mooi als je elkaar heel lang trouw blijft en alle jaargetijden van het leven samen doormaakt. Ik heb veel vriendinnen die ik al zeg maar sinds de lente ken, en nu zijn we aan het einde van de zomer en gaan we richting de herfst.”

Een bekend nummer van Herman Brood en Henny Vrienten is: ‘Als je wint, heb je vrienden. In hoeverre herkent Deckers zich hierin? “Ik heb me nooit belemmerd gevoeld om nieuwe vriendschappen te sluiten omdat ik een bekende Nederlander ben en ik denk ook niet dat ik vriendinnen heb die alleen met mij bevriend wilden worden omdat ik toevallig bekend ben. Natuurlijk zijn er wel vriendinnen die ik wat minder vaak zie, bijvoorbeeld na een verhuizing of omdat je een beetje uit elkaar groeit. Maar juist in een vriendschap moet je een beetje geduld hebben.” Ruzie heeft ze gelukkig nog geen enkele keer gehad. Ook heeft ze het nog nooit ‘uitgemaakt’ met een vriendin al denkt ze dat het omgekeerd momenteel wel speelt. “Misschien herken je het wel. Dat alle initiatieven om iets leuks te gaan doen vanuit jou komen en dat de ander de afspraak op het laatste moment afzegt? En dat je dan denkt: ‘Ik ga niks van me laten horen totdat zíj een keer…’.  Maar dat is eigenlijk niks voor mij. Ik ga dan toch weer bellen of appen. Laatst zei ze tegen mij dat ze het juist heel fijn vindt dat ik de vriendschap in stand houd. Misschien moet ik haar dit boek maar gaan sturen, haha! Of moet ik accepteren dat vriendschappen soms even op de pauzeknop staan. Dat kan natuurlijk ook.”

Vrienden Maken ligt vanaf morgen – 5 september 2023 – in de boekhandels.

Bestel hier jouw exemplaar.