Interview met Beaumonde over mijn beautyrituelen

Hoe zou je deze zin afmaken? “Schoonheid is…”
… houden van jezelf.

Wanneer kreeg je voor het eerst interesse in make-up?
Aan het einde van de middelbare school. Ik gebruikte als tiener nauwelijks makeup, ik had alleen een mascararoller van de drogist. Maar door de successen van de Dolly Dots wilde ik graag op een Dot lijken, dus toen begon ik voorzichtig met touperen en smeren. Daarom vind ik het extra leuk dat Patty Zomer voor deze shoot mijn styling deed: de cirkel is rond, haha!

Wat is een make-up fout die je bij veel vrouwen ziet?
Ik weet niet of makeup “fouten” bestaan; iedereen heeft een eigen stijl. Als jíj het mooi vindt, is het verder prima, toch? Persoonlijk vind ik de zogeheten instagram makeup een beetje cakeup: het is zo véél. Mij staat het niet, maar ik zie dat veel jonge meiden er heel goed mee wegkomen. Dus het zal wel een generatiedingetje zijn.

Moet je je make-up aanpassen aan leeftijd?
Ja en nee. Als jij je nog steeds lekker voelt bij je studentenkapsel – vooral houden zo. Maar voor mij voelde het zinvol om mijn look een beetje aan te passen per decennium: je 20e is tenslotte niet je 40e, alleen al omdat je oogleden op een andere plek zitten. Je huidtint, je kaaklijn, alles verandert. Dus je móet niks aanpassen, maar het kan wel verfrissend zijn.

Wat is jouw signature beauty-look?
Sprekende ogen.

Welke drie beauty producten gaan er mee naar een onbewoond eiland?
Naar een onbewoond eiland? Zonnebrandcrème, shampoo en een borstel, haha!  Ik geloof niet dat daar een camouflagestift mee naartoe hoeft, toch?

Wie is jouw beauty icoon?
Jennifer Aniston. Die frisse huid, dat geweldige haar, dat soepele yoga-lijf. Helemaal top. Ik kijk graag naar vrouwen die ook 53 zijn, zoals dus Jennifer, Naomi Watts en Helena Christensen. Wat dragen zij, hoe doen ze het? Daar kan ik wat van leren.

Wat is jouw ultieme beauty truc?
Niet roken en niet drinken, haha! Dat heeft serieus veel verschil gemaakt voor mijn huid. En de tinted moisterizer van Perricone MD. Wat een topspul; je hebt er maar weinig van nodig en je lijkt wel gefotoshopt.

En jouw grootste beauty blunder?
Leco heeft een keer mijn wenkbrauwen geblondeerd – ik leek wel een naakte woelrat. Maar hij zei tijdens deze shoot dat het weer helemaal hip is. Dat zal best, maar dit keer zonder mij!

Wat voor parfum draag je?
Lancaster van Lancaster, en Daphne van Comme des Garçons.

Wat was een beauty-miskoop? En waarom?
Zo’n naalden-rollertje. Hoe goed je het ook schoonmaakt, het blijkt erg onhygiënisch te zijn. En of het werkt is ook nog maar de vraag.

Wat is je duurste beauty uitgave?
Ik heb zo’n Dyson-föhn gekocht. Belachelijk duur, 499 euro. Je krijgt er een grote, leren doos bij en allerlei opzetstukken die ik niet nodig heb. Ik wilde eigenlijk alleen de Airwrap, maar die kun je niet los kopen. Héél stom vind ik dat. Maar goed – wat een gewéldig apparaat, dat dan weer wel. Ongeloof handig ding.

Ben je meer van more is more of less is more?
Less is more. Voor mij is het doel van makeup om mijn goede punten te benadrukken en mijn slechte een beetje te verdoezelen – niet om een compleet anders mens van mezelf te knutselen.

Hoe groot is jouw make up collectie?
Die is niet bijster groot. Ik heb een paar producten die voor mij goed werken, zoals Nars bronzer en blush. En ik werk heel graag met de super kwastenlijn van mijn vriendin, de visagiste Elles Nijkamp. Sinds deze shoot met Leco heb ik een nieuwe toevoeging aan mijn collectie: de YSL mascara effect faux cils, kleur bourgogne. Donkerpaars, ja. Nooit gedacht hoe móói dat is met blauwe ogen.

Wat voor treatments laat je doen?
Ik neem geregeld een bindweefstelmassage voor mijn gezicht, al vind ik dat wel een beetje pijn doen. Maar het resultaat is lekker blossig. En om de twee, drie jaar gaat er een CO2-laser over mijn gezicht, maar dat doet dus écht pijn! Er komt wel een mooi babyvelletje onder vandaan.

Wie vind jij een mooie bekende vrouw en waarom? (Nederlands of internationaal)
Van de jonge generatie actrices vind ik Saoirse Ronan werkelijk prachtig. Ze heeft zo’n delicaat gezicht dat tegelijkertijd zo krachtig is. Ik raak er niet op uitgekeken.

En een mooie bekende man en waarom? (Nederlands of internationaal)
Ik ben nogal gecharmeerd van Henry Cavill. Voor hem heb ik zelfs de hele fantasyserie The Witcher uitgekeken – en seizoen 2 erbij.

Mannen die een beauty routine hebben: heel goed, of te ijdel?
Heel goed. Waarom niet? Een man heeft toch ook gewoon huid en haar?  Al houd ik niet van die onnatuurlijke, bijgetekende baardjes.

Wat is de beste beauty tip die je ooit kreeg? En van wie?
Ik weet niet of het de beste beautytip is, maar een heel goede kreeg ik van visagiste Elles Nijkamp: ANG lift up eye treatment, heerlijke oogmaskertjes. Daar knap je echt van op.

Wat vind jij een mooi compliment?
‘Wat heb je leuke kinderen.’ Al bedoel je dat misschien niet in een beautyrubriek, haha!

Als iemand zegt dat je mooi bent voor je leeftijd – compliment of rotopmerking?
Prima, toch? Nederlanders zijn sowieso niet zo complimenteus, dus áls iemand een complimentje geeft, ga ik niet zitten muggenziften hoe ze dat precies hadden moeten doen. Just take it, weet je wel.

Wie is jouw kapper?
Hildo Groen knipt en verft mijn haar. Hij is echt in meester in de naturel-tinten.

Ben je altijd al een blondine geweest?
Ja, ik ben blond van mezelf. In de zomer word ik lichter en in de winter donkerder. Toen ik in de winter ook dat zomerblond wilde, ben ik met highlights begonnen, en als je eenmaal begint met verven, dan blíjf je aan de gang. Ik ben nu wel minder blond dan vroeger; ik vind een gemêleerde kleur met highlights én lowlights nu mooier bij mijn huidtoon passen.

Als je terugkijkt in de tijd: wat was je minst geslaagde coupe ooit?
Ik ben ooit een blauwe maandag rood geweest. Geen succes. En het ongelooflijke was: een man zei toen tegen mij: “Hm, een roestig dak betekent een vochtige kelder.” Wat. De. Hel. Meteen teruggeverfd!

Zijn er beauty trucjes die je van je moeder hebt?
Ja, Zwitsal zinkzalf tegen puistjes. Dat werkt beter dan welke dure crème ook. Ik leerde dat van mijn moeder in mijn tienertijd, en het heeft ook míjn kinderen door hun puberjaren geholpen.

Wat leer je Emma op gebied van beauty?
Haal je makeup er ‘s avonds af!

En omgekeerd: wat leert zij jou?
Ik kreeg van haar de CouCou V-lift roller van Skins, voor mijn gezicht. Wat een topding! Als je een beetje puffy wakker wordt, rol je het er zo uit.

Je nieuwste boek is net uit, kun je er in het kort iets over vertellen?
Het is een columnbundel, met als titel De zorgen zijn voor morgen. Ik heb 75 columns verzameld die níet over corona gaan, want daar wil ik echt niks meer over horen, maar wel over liefde, seks en relaties, opvoeden en afzien en hoe je een beetje leuk ouder kunt worden.

Waarom moet jouw boek op ieders leeslijst voor komende zomer?
Omdat je dan relaxt onderuit kunt gaan, met een dikke bundel vol grappige en positieve dingen om te lezen. Daar was ik echt aan toe!

Hoe ziet jouw perfecte lees-momentje eruit?
Kopje thee, chocolade, en iedereen even de deur uit – heerlijk.