19 vragen van City Nieuws

Ik werd onlangs geinterviewd door City Nieuws. Hier het resultaat:

1. Je woont met Richard in Muiderberg. Wat vind je het leukst aan het gebied waar je woont?
De gemeente Gooische Meren heeft echt alles: het is een prachtig groen water- en bosrijk gebied met het Muiderslot (volgens Tripadvisor hét mooiste kasteel van Nederland), het Anton Pieck-achtige Naarden-Vesting, het natuurmonument Naardermeer en natuurlijk het strand van Muiderberg. Ons dorp was eind 19e eeuw dé badplaats van Amsterdam, nu is het vooral knus en gezellig.

2. Wat zou beter kunnen in Muiderberg?
Wat ik persoonlijk erg jammer vind, is dat ze de langste spoorboogbrug van Europa plompverloren voor de ingang van het pittoreske Muiderberg hebben gezet. Een verschrikkelijk groot bouwwerk. “Net zoveel staal als in de Eiffeltoren.” Nou, gefeliciteerd.

3. Je groeide op in het kleinste dorp van Nederland, Persingen, hoe was dat?
Geweldig! Mijn ouders waren al organic voordat het officieel een naam kreeg, haha… We hadden eigen fruitbomen; mijn moeder bestierde een grote moestuin en maakte ok de jam. We hadden hangbuikzwijntjes, schapen, ganzen, kippen, katten en een hond. Mijn vader was net Dr. Dolittle.

4. Jullie zijn ook regelmatig in Marbella te vinden, wat is het eerste dat je daar doet als je er aankomt?
Naar de groente- en fruitmarkt! De watermeloenen zijn top, de avocado’s altijd rijp, de tomaten heerlijk van smaak. En ik neem meteen een zak pimientos de padron mee, niet-scherpe groene Spaanse pepers, voor op de grill. Beetje olijfolie en zeezout – zo lekker.

5. Heb je van jongs af aan schrijver willen worden?
Ja, ik heb eigenlijk nooit iets anders willen doen. Op de lagere school schreef ik mijn eerste verhalen. Met plakband en nietjes maakte ik daar dan mijn eigen ‘boeken’ van. Mijn vader schreef biologieboeken en mijn moeder over kunstgeschiedenis. Als ik hun boeken thuis op de plank zag, wist ik: daar komen die van mij later bij te staan. Ik was ook altijd in de bibliotheek te vinden. Lezen, lezen, lezen.

6. De verfilming van jouw boek ‘Alles is zoals het zou moeten zijn’ heeft de Gouden Film-status behaald. Hoe voelt dat als schrijver?
Geweldig natuurlijk, maar vooral voor het team: de acteurs, de regisseur, de producenten. Én ik ben natuurlijk heel blij voor de scenarioschrijfster, Anna Pauwels. Zíj heeft van mijn roman een film gemaakt. We stomen nu richting de 200.000 bezoekers. Wie had dat durven dromen in deze coronatijden?

7. Welk ander beroep heb je willen uitoefenen, en waarom?
Ik ben ook televisiepresentator. Dat heb ik nu al een tijdje niet gedaan omdat ik me op mijn nieuwe roman en de verfilming van mijn vorige roman wilde concentreren. Maar het presenteren van programma’s, en dan vooral live tv, vind ik heel erg leuk. Er zijn weer ideeën voor een nieuw programma, maar ja, ik heb ook ideeën voor een historische roman…

8. Welk boek dat je hebt geschreven is het meest bijzonder voor jou?
Ieder boek is als een kindje, dus nu vraag je me te kiezen tussen mijn eigen bloedjes, haha… Er zit zóveel werk in een roman – aan Dubbel zes heb ik bijna twee jaar gewerkt – dat alle titels me even dierbaar zijn. Maar ik heb een zwak voor een van mijn kinderboeken: Het Vliegende Schaap, het waargebeurde verhaal van de allereerste ballonvaart in 1783, die werd ‘bemand’ door een schaap, een haan en een eend. Dat boek wordt in Los Angeles vertegenwoordigd door het top Hollywood agentschap CAA, die er een animatiefilm in zien. Dus wie weet gebeurt er ooit nog een wonder, haha!

9. Emma woont al een tijdje in LA. Hoe is het met haar, wat merkt zij van covid-19?
Ze woont sinds corona nu alweer zeven maanden thuis. Het is echt bizar. Mijn dochter heeft in Los Angeles al 3.5 jaar een eigen leven, met een studie en acteerlessen. Afgelopen februari was nét haar eerste film in première gegaan: Natural Disasters, waarin ze een van de drie hoofdrollen speelt. En nu ligt alles plat door corona en is er nog steeds een inreisverbod. Dus nu studeert ze vanuit Muiderberg. Zit ze ’s nachts in de les. Ik hoop voor haar dat ze snel weer terug kan. Haar hele leven is overhoop gegooid. Maar ja, van wie niet?

10. Wat is je zaterdag- of zondagochtendritueel?
Kranten lezen. Heel veel kranten met alle bijlages. En dan échte, papieren kranten; lekker uitgespreid over de tafel, niet vanaf je iPad. Geprakte avocado op toast, gepocheerd eitje erbij. Heerlijk. En géén telefoon tot 12u.

11. Waarvan word je vrolijk?
O, van zoveel dingen. Ken je dat gezegde: “Later lach je erom”? Ik dacht al vrij jong: dan kan ik er maar beter metéén om proberen te lachen, wat er ook gebeurt. Waarom wachten tot later? Niet alles in het leven leent zich daarvoor, maar als basishouding vind ik het heel prettig. Always look on the bright side of life.

12. Grootste ergernis?
Mensen die alles beter menen te weten dan deskundigen, wetenschappers en specialisten die ergens hun hele leven voor hebben gestudeerd. We begeven ons op een hellend vlak als we serieuze wetenschap “ook maar een mening” gaan noemen. De wetenschap is zeker niet perfect; ze streeft juist naar voortdurende verbetering. Maar laten we wel verstandig blijven. Als je in een vliegtuig zit dat door hevige turbulentie gaat, ga je de piloot ook niet vertellen wat-ie beter moet doen “omdat je op Facebook hebt gezien hoe je moet vliegen.”

13. Nederland is een topland omdat…
…het hier veilig is, schoon, mooi, democratisch, niet corrupt, en goed onderhouden is, met toegang tot onderwijs en gezondheidszorg en kansen voor iedereen. Aldus UNICEF, in hun rapport waarom Nederlandse kinderen het gelukkigst zijn van alle kinderen op de wereld. Natuurlijk hebben wij hier óók genoeg problemen, maar vergeleken met heel veel andere landen mogen we dankbaar zijn dat we in Nederland wonen.

14. Mooiste plek/plaats in Nederland?
Dat is een moeilijke vraag want er zijn er zóveel. Van de Wadden en de Veluwe tot de Biesbosch en Zuid-Limburg: Nederland heeft prachtige gebieden met een ongekende variatie aan natuur.

15. Waar ben je nog nooit in Nederland geweest, maar zou u wel graag willen zien?
Ik heb (o, schande) de hunebedden nog nooit gezien. Wist je dat die even oud zijn als de Egyptische piramiden? Je kunt er een hele rijtoer langs maken in een elektrische ‘oldtimer’. Dat lijkt me zó leuk. Ons eigen historische erfgoed mag wel wat meer in het zonnetje worden gezet.

16. Wie verdient een standbeeld?
De mensen in de zorg. Die werken zó verschrikkelijk hard in deze corona-tijden. Maar loonsverhoging en bonussen lijken me nuttiger dan een standbeeld.

17. Je favoriete vrijetijdsbesteding is?
Niksen. Ik ben eigenlijk altijd bezig, altijd druk. Dan vind ik het juist heerlijk om he-le-maal niks te doen. Lekker in de tuin zitten met een kopje thee, kijken naar de vogeltjes. Of op het dijkje zitten terwijl mijn hond over het strand scharrelt. Ik vind het ook heerlijk in het bos. Ik houd van de geur van natte bladeren, het vele groen en gefilterde zonlicht door de bladeren.

18. Heb je nog leuke plannen voor de (nabije) toekomst?
Ik ben bezig aan een boek over alles wat ik leuk vind aan Nederland: over al onze eigenaardigheden maar ook over mooie Nederlandse stilteplekken en hoe we rust kunnen vinden in een onrustige wereld. Ik leer er zelf veel van, er is zoveel dat ik nog niet over mijn eigen land wist. De bedoeling is dat het begin februari uit komt. Beetje positiviteit in het nieuwe jaar, haha!

19. Wat weten de meeste mensen niet van Daphne Deckers?
Dat ik ben genoemd naar Daphne du Maurier, mijn moeders favoriete schrijfster van vroeger. Voor mijn 50e verjaardag kreeg ik van Richard haar boek Rebecca uit 1938. Daarin staan aantekeningen van producer David Selznick voor de verfilming van Rebecca die hij in 1940 maakte met Alfred Hitchcock. Dat vond ik zo’n lief cadeau!